صفحه اصلي  |  درباره ما  |  حضور بين‌المللي  |  تماس با ما  |  English

جستجو در سايت:

 

يادداشت

در ماه های پایانی سال، پس از پشت سر گذاشتن مهم‌ترین رویدادهای بسته بندی، فرصت مغتنمی است تا فعالیت‌های سال رو به پایان را تحلیل کرده، برنامه‌ای مدون برای سال آتی تدارک ببینیم. وضعیت صنعت در سال ۹۲ با وجود امید حاصل از برگزیدن اعتدال در انتخابات ریاست جمهوری توسط مردم، تغییر چندانی را شاهد نبود و رکود حاکم با وجود تلاش‌های به نسبت مثبت از میان نرفت. اگر چه همچنان امید آن می‌رود تا با اقدامات ساختاری و ریشه‌یابی معضلات موجود در برنامه دولت های گذشته، در سال آتی شاهد جهش اقتصادی و بهبود وضعیت تولید و صنعت و افزایش میزان سرمایه‌گذاری در این بخش باشیم.

ادامه مطلب >>

كتاب


براي تهيه كتاب با شماره تلفنهاي
۶۶۴۶۲۹۰۳ - ۶۶۴۶۲۹۳۳
تماس بگيريد.

ويژه‌نامه PET

شماره سي‌ و هفتم - سال ششم - بهمن ماه ۱۳۹۲



ويژه‌نامه دنياي كارتن

سال اول - شماره پنجم




 

نسخه قابل چاپ
مجله فناوري و توسعه صنعت بسته‌بندي - Hacked By Vahid_Khan IN Max-Team

Hacked By Vahid_Khan IN Max-Team


خودتان را معرفي كنيد و سابقه اي از فعاليت هاي خود بيان نمائيد؟
اينجانب دكتر عبدالرسول اروميه اي عضو هيات علمي بازنشسته پژوهشگاه پليمرو پتروشيمي ايران و رئيس هيات مديره و مدير عامل شركت خاتم پليمر با سي وهشت سال سابقه آموزشي وپژوهشي واجرايي در دانشگاه ها و مراكز تحقيقاتي كشور، داراي مدارك كارشناسي ارشد در رشته فناوري هاي نوين دستگاهي از دانشگاه ساوتمتون انگلستان ودكتراي در رشته شيمي پليمر از دانشگاه برونل انگلستان هستم. از سال 1352در دانشگاه رازي كرمانشاه مشغول فعاليت آموزشي بوده و ازبدو تأسيس پژوهشگاه پليمر پتروشيمي ايران سال در 1366 به اين پژوهشگاه منتقل شده وبه فعاليتهاي تحقيقاتي و اجرايي مشغول شدم.

فعاليت هاي اينجانب علاوه بر تحقيقات در كارهاي اجرائي نيز فعاليتهاي چشمگيري داشته ام. درتأسيس وراه اندازي آزمايشگاه ها و كارگاههاي پژوهشگاه فعاليت داشته وچندين مسئوليت اجرايي را نيز به عهده داشتم از جمله مديريت كل آزمايشگاه ها و كارگاه هاي، مديريت آموزش وتحصيلات تكميلي، مديريت سفارشات خارجي وآخرين مسئوليت اجرايي اينجانب در پژوهشگاه مديريت گروه مهندسي پلاستيك بوده است.

پروژه هاي تحقيقاتي كه انجام داده ام در زمينه هاي مختلف پليمري از جمله:بازيافت ضايعات پليمر، تهيه كامپوزيتهاي چوب-پلاستيك، تهيه وبررسي خواص پلاستيكهاي زيست تخريب پذير  و پوششهاي خوراكي زيست تخريب پذير بوده است.

تاكنوندو عنوان كتاب در زمينه چوب-پلاستيك و پلاستيكهاي بسته بندي تاليف نموده، چندين عنوان جزوات درسي درخصوص شناسائي، تكنولوژي و بازيافت پليمره و  10 ثبت اختراع،وبيش از 64 مقاله علمي در ژورنالهاي علمي چاب نموده وارائه بيش 88 مقاله در كنفرانسهاي بين المللي بوده است. با چندين دانشگاه و مراكز علمي دولتي و خصوصي همكاري دارم، عضو انجمن هاي: پليمرايران ، شيمي ومهندسي شيمي، شبكه ملي پژوهش و فناوري صنايع غذايي، شبكه ملي پژوهش وفناوري محيط زيست ، انجمن همگن پلاستيك هستم.
باعنايت به تجربه هاي علمي وسابقه كاري، در سال 1384شركت خاتم پليمر را در مركز رشد پژوهشگاهتاسيس كرده و پس از چهارسال فعاليت به پارك علم وفناوري دانشگاه تهران منتقل وپس از آن جهت توسعه آزمايشگاه به محل فعلي واقع در خيابان وليعصر(عج) منتقل گرديد.

فعاليت خاتم پليمر به عنوان آزمايشگاه همكار وزارت بهداشت چيست؟
خاتم پليمر، نخستين وتنها آزمايشگاه همكار وزارت بهداشت، درمان وآموزش پزشكي است تا كنون كه در خصوص كنترل و آناليز كليه مواد اوليه، آفزودني ها ومحصولات ظروف بسته بندي است.  
از كليه مواد اوليه ظروف بسته بندي (مواد اوليه داخلي و خارجي) كه از مراكز و دانشگاههاي علوم پزشكي سراسر كشور و گمركات به خاتم پليمر ارسال مي نمايند. در اين آزمايشگاه آناليز وكنترل نمونه ها  از نظر بهداشتي، سلامتي و خوراكي بودن آن مطابق با استانداردهاي ملي و بين المللي (مانند FDA، EEC,EC, DIN, ASTM, ISO وUSD) مورد آناليز وگزارش داده مي شود.
اهم فعاليتهاي خاتم پليمر ارائه دانش فني واجراي پروژه هاي تحقيقاتي براي توليد پلاستيكهاي زيست تخريت پذير، كمپوزيت هاي چوب- پلاستيك از ضايعات پلاستيك وچوب و ارائه خدمات آزمايشگاهي ومشاوره اي در خصوص آناليز و كنترل انواع مواد اوليه، افزودني ها و محصولات بسته بندي مواد غذايي، دارويي و بهداشتي است.
در مدت فعاليت خاتم پليمر چندين دوره كارگاه آموزشي تخصصي در خصوص ظروف بسته بندي مواد غذايي ( درسال 1385 با همكاري پژوهشگاه پليمر، درسال 88 با همكاري پارك علم وفناوري دانشگاه تهران و در شهريور سال جاري احتمالا با همكاري انستيتو تحقيقات تغذيه‌اي و صنايع غذايي كشور برگزار خواهيم كرد.

اين كارگاه شامل چه سرفصل هايي بوده و در چه زمينه هايي بحث مي كند؟
سعي داريم از متخصصين فن براي بيان مسائل مربوط به زمينه هاي مختلف بسته بندي استفاده كنيم يعني از متخصصين وزارت بهداشت ، سازمان استاندارد، پتروشيمي ايران واساتيد دانشگاهها ومراكز تحقيقاتي.
 سرفصل هاي اصلي عبارتند از:
 چشم انداز صنعت بسته بندي (مواد غذايي، داروئي و بهداشتي) ضرورت ها، پتانسيل ها
 فرآيند و شکل دهي انواع ظروف بسته بندي، ضرورت به کارگيري فرايندهاي نوين عملياتي در اين خصوص
 برهم کنش بين پلاستيک هاي بسته بندي و محصولات غذايي و نقش آن بر سلامتي و محيط زيست
 نقش افزودني ها در ظروف بسته بندي و اثرات آنها بر سلامتي
 توسعه فناوري هاي نوين نانويي و زيستي در صنعت بسته بندي مواد غذايي ودارويي
نقش رسانه ها در معرفي پلاستيکهاي بسته بندي و بازتاب آن در جامعه

آيا بر روي ظروف وارداتي نيز آزمايش هاي لازم انجام مي شود؟
بلي، وزارت بهداشت موظف مي كند كه واردكنندگان كليه مواد اوليه، افزودني ها و ظروف وارداتي را جهت بررسي وكنترل از نظر بهداشتي وسلامتي ومطابقت برگه آناليز همراه آنها با استانداردها جهاني، نمونه هاي را بشكل راندم تهيه و جهت آزمايش به خاتم پليمر ارسال مي گردد. درصورتيكه نتايج آزمايشات در حد مجاز باشد مورد استفاده قرارداده مي شوند.

بر روي محصولات بسته بندي شده نيز نظارت داريد؟
بلي در اين مورد، آزمونهاي مهاجرت كل و مهاجرت ويژه، نفوذپذيري گازها و بخار آب و جذب مواد را بررسي مي كنيم. در ظروف بسته بندي ( اعم از ظروف پلاستيكي، فيلم هاي تك لايه و چند لايه، لامينه شده، تتراپك، كاغذو كارتن‌هاي مقوايي، قوطي‌هاي كنسرو) يك برهم كنش بين مواد غذايي مايع و جامد و ظرف بسته بندي ايجاد مي شود و ممكن است مونومرها، اليگومرهاي باقي مانده، بقاياي مواد افزودني ورنگدانه ها به داخل ظرف مهاجرت نموده وباعث تغيير طعم وبوي محتويات بسته بندي شوند. بسياري از مونرمرها سمي يا سرطان زا هستند كه به مرور زمان و افزايش مصرف، بسيار خطرناك مي‌شوند.
اين آزمونها بر روي ظروف خالي و همچنين بر روي محصولات بسته بندي شده نيز انجام مي گيرد.

آيا شما به صورت مستقيم بر بسته بندي هاي موجود در بازار نظارت مي كنيد؟
خير، اين وظيفه ما نيست بلكه وظيفه اداره كل نظارت بر مواد غذايي ودارويي وزارت بهداشت ويا دانشگاههاي علوم پزشكي در سراسر ايران است. كارشناسان اداره نظارت به صورت تصادفي از كارخانه ها و بازار نمونه برداري كرده و جهت بررسي كيفيت براي ما ارسال مي كنند.

بسته بندي محصولات در ايران چه جايگاهي دارند و وضعيت آن را چگونه ارزيابي مي كنيد؟
بيش از 40 سال است كه صنعت بسته بندي مواد غذايي،دارويي وبهداشتي در ايران در حال رشد و توسعه است. وبا پيشرفت علم وفناوري، صنعت بسته بندي نيز در جهان حال گسترش است و هر روز بسته بندي هاي جديدي با فناوري هاي مدرن به بازار عرضه مي شود چه از نظر ظرافت، شكل وزيباي وچه از نظركيفيت، دوام و ماندگاري محصولات.
 اين فناوري ها و نوآوري هاي جديد چند هدف را دنبال مي كنند. اول ايجاد رقابت در شركت هاي رقيب. دوم جذب مشتري، سوم بالا بردن زمان ماندگاري موادغذايي در شرايط مختلف اقليمي است و در نهايت اهميت دادن به مسائل زيست محيطي است. به همين دليل انواع ظروف تتراپك چند لايه، ظروف لمينه شده و ظروف بسته بندي فعال  وهوشمند، ظروفي هستند كه موادغذايي محتوي آنها بهتر به مشتري عرضه مي شوند.
يكي از مسائل مهمي كه وجود دارد، شكل و طراحي ظرف است. در گذشته ظروف، يكنواخت بودند اما در حال حاضر طراحي، رنگ آميزي و علامت گذاري وبرچسب روي ظروف به راحتي مشتري را جذب مي كند.   

چگونه به فكر فعاليت در صنعت پليمر در صنعت پليمرهاي زيست تخريت افتاديد؟
اينجانب بيش از 12 سال است كه در زمينه پليمرهاي بسته بندي تهيه، بررسي خواص ، كنترل وآناليز محتويات بسته بندي ها در ارتباط با محصولات غذايي درون آنها، در اين خصوصپروژه هاي متعددي انجام داده ايم. كارهاي زيادي در زمينه پليمرهاي زيست تخريب پذير و پليمرهاي خوراكي انجام داده ايم.سعي كرديم در اين مدت كليه پروژه ها را هدف مند و بومي سازي كنيم وكليه مواد اوليه، افزودني ها و تحهيزات در داخل تهيه شود. از طرفي مسائل زيست محيطي، اقتصادي و نواوريدر آنه لحاظ كنيم.
هدف شما از تعريف اين پروژه چيست؟
هدف هاي اصلي در اين پروژه ها عبارتند از:
1. توليد ملي و بومي سازي
2. حفظ محيط زيست از آلودگي هاي ناشي از دفع زباله هاي پلاستيكي،
3. قطع وابستگي به خارج و استفاده از منابع داخلي
4. و توليد محصولاتي با ارزش افزوده و صرفه جويي  اقتصادي.

آياصنعت بسته بندي ايران از پليمرهاي تخريب پذير استفاده مي كند؟اين پليمرها چه جايگاهي در اين صنعت دارند؟
اخيرا در بازار ايران دو نوع پليمر زيست تخريب پذير به بازار عرضه شده است، يكي پليمرهايي بر پايه اكسو هستند يعني مواد افزودنيبه شكل مستر بچ در پليمرهاي سنتزي بكاربرده مي شود كه خاصيت تخريب پذيري در مقابل نور خورشيد يا گرما را دارند. اين مواد كمپلكس معدني هستند كه از خارج از كشور وارد مي شود وبه مقدار 2-3درصد به پليمرهاي سنتزي اضافه مي شود.
وديگري پليمرهايي بر پايه نشاسته است كه آميزه اي از نشاسته و پليمرهاي سنتزي است. در اين پليمرها بين 5 الي 70 درصد نشاسته ومواد افزودني ديگري را به پليمرهاي سنتزي مانند PE، PP و PS اضافه مي كنند كه تعريف آن پليمرهاي زيست تخريب بر پايه نشاسته است. اين نوع ظروف يا فيلمهاي پلاستيكي پس از مصرف اگر در معرض گرما يا نور خورشيد قرارگيرند، تجزيه مي شوند. يعني صد درصد به طبيعت باز نمي گردد. مولكول ها متلاشي مي شوند اما اجزاء متلاشي شده پليمرسنتزي باقي مي ماند
تكنولوژي ديگري از پليمرهاي صد درصد زيست تخريب پذيرهستند كه بر پايه پلي استرهاي خطي كه از مشتقات نشاسته توليد مي شوند مانند: پلي لاكتيك اسيد، پلي كربولاكتون و.. در آمريكا وبعضي از كشورهاي بزرگ اروپايي توليد وعرضه مي شوند. اين ظروف پس از مصرف درطبيعت صددرصد تحزيه شده وتبديل به دي اكسيد كربن و آب مي شوند.

فعاليت هاي خود در اين زمينه را معرفي كنيد؟
بگذاريد به ترتيب فعاليتهايم را برايتان خلاصه كنم. در ابتدا پس از فارغ التحصيلي، ملاحظه كردم كه روي بازيافت ضايعات پليمري در كشورهاي بزرگ جهان كارهاي تحقيقاتي زيادي در حال انجام است، اما در ايران كسي كار مفيدي انجام نداده است. لذا به فكر بازيافت پليمرها افتاديم ودر ابتدا ضايعات بطري هاي پلي اتيلن ترفتالات PET را بصورتبازيافت مكانيكي سپس بازيافت شيميايي انجام داديم ونتايج قابل قبولي از هر دو روش حاصل گشت ولي در حد يك كار تحقيقاتي وچاپ چند مقاله اكتفا گرديد بعلت اينكه حمايت كننده اي مالي نداشت تا بصورت يك طرح ملي اجرا شود. وپس از آن مخلوط ضايعات پلاستيكي را بازيافت واصلاح خواص نموديم باز هم حامي مالي پيدا نكرديم تا طرح را صنعتي كنيم. دانش فني اين طرحها آماده واگذاري است.
درمطالعات بعدي به اين نتيجه رسيديم كه انواع ضايعات پلاستيك را با انواع ضايعات چوب وزائدات كشاورزي  مانند: خاك اره، شلتوك برنج، الياف خرما، باگاس، كاه و.. با هم مخلوط و كامپوزيت چوب-پلاستيك تهيه كنيم.  اين كار را در چندين پروژه انجام شد وچندين ثبت اختراع و مقالات علمي تهيه وچاپ شد ودانش فني براي تجاري سازي نيز تهيه وآماده واگذاري است.
اين كامپوزيتها مي توانند جايگزين ام دي اف MDF و ليترون شوند كه بيشتر آنها از خارج وارد مي شوند وداراي مواد سمي وخطرناك واز نظر قيمت بسيار گرانتر وخواص كمتري، قيمت بيشتري وخطرات بيشتري نسبت به كامپوزيتهاي چوب پلاستيك دارند. كاربرد هاي گوناگون در زمينه هاي مختلف از جمله مبل، دكور، كمد، ميز و صندلي، قطعات خودرو و ولوازم خانگي، درساختمان سازي ومصالح ساختماني كاربرد فراواني دارند.  
در مرحله بعد مطالعه وانجام پروژه هايي در زمينه پليمرهاي زيست تخريب پذير كار كرديم. در درجه اول در خصوص پليمرهاي بر پايه نشاسته ذرت كار كرديم چون نشاسته ماده ارزان قيمت ودرداخل كشور توليد مي شود.دراين خصوص فرمول هاي مختلف را تهيه كرديم. سپس از فناوري نانو استفاده كرديم واز نانو ذرات خاك رس و اكسيد تيتان در آميزه كامپوزيت استفاده كرديم.

بيشتر توضيح بفرمائيد؟
مخلوطي از نشاسته، پلي اتيلن،Nanoclay و TiO2(نانو اكسيد تيتان) تهيه كرديم كه كاري جديد در دنيا است. در دنيا تركيت نانوكلي و پلي اتيلن، نانو كلي و نشاسته كار كرده اند اما تركيب آنها تا به حال انجام نشده است. در اين خصوص سعي كرديم روش تك مرحله اي اكستروژن واكنش كننده استفاده كنيم كه كمترين زمان وبهترين محصول را بدست اورديم . در اين خصوص در ثبت اختراع داخلي و دو مقاله علمي بچاب رسيد وسه مقاله در كنفرانسهاي بين المللي ارائه شد. در اين قسمت تا توليد نيمه صنعتي پيشرفت نموده و دانش فني اي طرحها اماده واگذاري است.

كاربري آن در چيست؟
يكي از مسائل جديد دربسته‌بندي، بسته بندي هاي هوشمند است. يا بسته بندي هايي كه بتوانند مواد غذايي را در طولاني مدت به خوبي حفظ كنند. بسياري از مواد غذايي در بسته بندي دچار تغيير رنگ و تغيير طعم مي شوند. اين مسأله در ميوه جات بيشتر مشاهده مي شود. ميوه ها گاز اتيلن و بخار آب آزاد مي كنند و گاز جذب مي كنند. اگر ميوه در معرض هوا باشد، خيلي زود فاسد مي شود. اين بسته بندي جديد براي نگه داري ميوه جات كاربرد زيادي دارد. در ميوه هاي تابستاني، آسيب پذيرترين ميوه زردآلو است. با اين بسته بندي در يك كار آزمايشگاهي توانستيم زرد آلود را به مدت 4 ماه در محيط آزاد نگه داري كنيم. در حالي كه بسته بندي معمولي تنها مي تواند در حدود يك هفته زردآلو را سالم نگه دارد.
ماده نانوي به كاررفته دربسته بندي چند ويژگي مهم دارد كه يكي كنترل كننده گاز اتيلن است. اين مساله از باد كردن ظرف جلوگيري مي كند و آزاد شدن گاز اتيلن كنترل مي شود. هم چنين تنفس ميوه را حفظ مي كند،اكسيژن و بخار آب را در بسته بندي نگه مي دارد. اين ذرات نانو ويژگي زيست تخريب پذيري هم دارند و پس از مصرف به عنوان كاتاليزور به بازيافت كمك مي كنند. اين كار جديدي بودكه تا كنون انجام داده ايم. كارهاي ديگري در دست اجرااست كه نتيج آنها متعاقبا اعلام خواهد شد.

قيمت تمام شده آن چقدر است؟
كليه مواد اوليه در ساخت پليمرهاي زيست تخريب پذير در ايران موجود است به جز تركيبات نانو كه از هند، چين و آمريكا وارد مي شوند.نانو ذراتي كه از چين و هند وارد مي شوند كيفيت مناسبي ندارند.تنها نانو ذرات آمريكايي از كيفيت خوبي برخوردار هستند. تركيب نانو ذرات در حدود 5درصد براي اينكار نتيجه خوبي مي دهند. نانوذرات اكسيد تيتان بسيارگران است و ويژگي بهتري نسبت بهنانوذرات كلي دارد و ماسعي كرديم تركيبي از اين دو ذره نانورا به كار ببريم تا هزينه كمتري وكيفيت مناسبي حاصل گردد.
پليمرهاي نانويي براي يك سري از بسته بندي هاي لوكس و صادراتي مناسبند.قيمت ميوه در اروپا و آمريكا چهارتا ده برابر ايران است. پس ازنظراقتصادي به صرفه است كه ازبسته بندي هاي هوشمند و نانويي براي صادرات ميوه جات ومواد غذايي باارزش استفاده كرد..
بسياري از ميوه هاي ما بشكل فله اي به كشورهاي حاشيه نشين خليج فارس صادر مي گردد ودرانجا بسته بندي شده با قيمت بالا به ديگر كشورهاي اروپايي و آمريكايي وآسيايي صادر مي شوند. چرا ما اين كار را نكنيم.ايران بهترين ميوه ها را دارد و با تغييرات در بسته بندي و به كارگيري فناوري هاي روز دنيا مي توانيم به صورت مستقيم بهترين وبا كيفيت ترين صادرات كنيم.
بسياري مي گويند، بسته بندي هاي نانو چون گران است، صرفه اقتصادي ندارند. بله درست است.وقتي شما يك كيلو يا دو كيلو ميوه مي خريد، نمي توانيد مباغ بيش از پانصد تومان براي ظرف بسته بندي آن پرداخت كنيد. اما در زمان صادرات چون مدت زيادي طول مي كشد تا كه محصول به دست مصرف كننده نهايي برسد، از نظراقتصادي به صرفه است كه آنرا در بسته بندي هاي خوب از نظر استحكام، ماندگاري و زيست تخريب پذيري بسته بندي كنيم
بسياري مي گويند ماشين آلات مورد استفاده در بسته بندي هاي نانو متفاوت هستند كه اين‌گونه نيست. مي توان به راحتي فيلم و ورق ترمو فرمينگ را توليد كرد.

با توجه به تحريم ها كه نمي توانيم نانو ذرات از آمريكا وارد كنيم، چه راه حلي داريد؟
به نظر من در شرايط كنوني استفاده از نانو صرفه اقتصادي ندارد. حتي در زمينه توليد ظروف غذايي براي مصرف داخلي هم صرفه اقتصادي ندارد. يكي از معايب نانو ذرات در ظروف پليمري به خصوص PP كه نفوذ پذيري زيادي دارد، مهاجرت نانو ذرات است. تركيبات نانو شامل تركيبات سيليسيم، آلومينيوم مي شود كه براي بدن انسان مضرهستند. نانوذرات نقره نيز براي ظروف بسته بندي مواد غذايي مناسب نيستند، چون در اثر آزاد شدن يون نقره وتماس با مواد غذايي واكنشهاي شيميايي مضر براي بدن ايجاد مي كند. درصورتيكه اين نوع ذرات باري ديگر محصولات مانند صنعت نساجي و قطعات خودورو وغيره مناسبند.
لذا استفاده از نانو ذرات براي بسته بندي هايي كه در داخل ايران مصرف مي شوند، به دليل هزينه هاي بالا توصيه نمي شود.

بسته بندي هاي هوشمند كه در برابر فساد محصول تغيير رنگ مي دهند در ايران استفاده مي شوند؟
بسته بندي هوشمند فناوري نسبتا جديد ودرحال رشداست كه در دنيا درحال شكل گيري است. بسته بندي هوشمند نوعي از بسته بندي است كه حاوي يك شناساگر خارجي ويا داخلي مي باشد وبدان وسيله مصرف كننده را از شرايط نگهداري بسته بندي در گذشته وحال وكيفيت ماده غذايي آگاه مي سازد. در ايران بسته بندي هاي هوشمند هنوز بصورت تجاري عرضه نشده است وهم اكنون بسته بندي هاي آماده وارد مي شود.
در اين خصوص دو پروژه درحال انجام است كهدر يكي از انها رنگ يا نوعي ماده رنگي را در پلاستيك پخش و به شكل ظرف، فيلم يا ورق توليد تهيه مي شود. از زرد چوبه استفاده مي شود. ما مواد ضد ميكروب و ضد كپك از زرد چوبه استخراج شده را در يك پليمر زيست تخريب پذير حل كرده كه با تغيير رنگ آن در زمان ماندگاري ميتوان به از بين رفتن عامل ميكرب وكپك زا پي برد وبعد از‌آن محصول فاسد ميشود.
در طرح ديگر تهيه يك چيبس از نوع ماده ميكرب زدا وقراردادن آن در فيلم ويا ظرف بسته بندي بشكل برچسب. اين بر چسب به مروز زمان تغيير رنگ نشان مي دهد و اعلام مي‌كند، زمان ماندگاري محصول تمام شده است.
ما مي توانيم پليمرهاي طبيعي را بر روي پليمرهاي سنتزي لامينه (پوشش) كنيم. مواد قابل لامينه شدن شامل نشاسته، كربوكسي،سلولز،(‍CNC )، انواع تركيباتي كه خاصيت ژله‌ايعبارتند از آلژيلات سديم، كلاژن، انواع صمغ هاي درختي و بوته اي، انواع چربي ها و انواع پروتئين هاي حيواني و گياهي، كه مي توان از آنها فيلم هاي خوراكي تهيه كرد. خواص نفوذ پذيري اين فيلم ها از پليمرهاي سنتزي بهتر بوده اما خواص مكانيكي آنها ضعيف تر است. وقتي لامينت انجام مي شود، ورقي داريم كه نفوذ پذيري آن بسيار كم شده است. فيلم هاي توليد شده از PP و PE نفوذپذيري بالايي دارند. وقتي اين فيلم ها با پليمرهاي طبيعي لامينه شوند، نفوذ پذيري آنها به اندازه نفوذپذيري PET خواهد بود. از اين تكنولوژي مي توان براي ظروفي كه با روش ترموفرمينگ توليد مي شوند، استفاده كرد.

به بحث لامينيت بر گرديم. آيا اين روش موجب افزايش قميت تمام شده نمي شود؟
در برخي مواقع براي اصلاح خواص پليمرها، با آميزه سازي آن با ديگر پليمرها آنرا بهبود مي دهيند. مثلاً PET را با PPو نايلون و PPرا باهم تركيب مي كنند، پليمري با خواص مطلوب تري به دست آيد. هماكنون از بسته بندي هاي چند لايه اي استفاده مي كنند،بسته بندي هاي سه لايه، پنج لايه يا هفت لايه.دراين بسته بندي ها يافيلم ها،  يك لايه بر چسب يا EVOH يا EVO بعنوان لايه مياني استفاده مي شود كه خاصيت ممانعت كنندگي را افزايش دهد. يا از روش هاي استفاده از فويل آلومنيم يا پاشش پودر آلومينيوم و متالايز كردن فيلم بسته بندي استفاده مي شود كه هم به زيبايي آن افزوده شده و ماندگاري را زياد مي كند. براي كاهش ويا كنترل نفوذپذيري در بسته بندي به جاي اين‌كه پليمرهاي چند لايه توليد كنيم، پليمرهاي طبيعي را با پليمرهاي سنتزي لامينه كرده ونتيجه بهتر وهزينه كمتري تهيه مي شود. اينها طرحهاي بودند كه انجام داده ايم.

منظور شما روكش هاي خوراي برروي مواد غذايي است؟مقداري بيشترتوضيح دهيد؟
مركبات و ميوه هاي وارداتي به جزء بستهبندي، داراي پوشش هستند. مواد تشكيل دهنده اين پوشش ها معمولا واكسي يا پارافينف، موم وبعضي مواد افزودني مي باشند.در ايران چند كارخانه كه اين گونه مواد را توليد ويا ازخارج وارد مي كنند.پارافين و واكس از مواد پليمري است كه قابل حل شدن و پاك شدن از روي ميوه جات نيستند. دراين صورت ميوه را حتما بايد پوست كند چونكه اين مواد داخل بدن هضم نمي شود وممكن است عوارض ناگواري ايجاد كنند. بر اي جايگزيني اين پوشش ها با پليمرهاي طبيعي و خوراكي كارهاي زيادي انجام داده و به نتيجه مطلوبي رسيده ايم. پليمرهاي طبيعي مانند مشتقات نشاسته، مشتقات آن و پروتين ها، پلي ساكاريدها،چربي ها،واكس ها،چسب ها و صمغ و پوسته بذرها مانند ريحان را پليمرهايي هستند كه ميتوان با يك فرايند ساده از آنها فيلم خوراكي براي پوشش دادن يا به صورت محلول آمولسيون توليد كرد. ميوه جات را در آن غوطه ور نموده كه يك روكش روي ميوه ايجاد مي كند كه خوراكي و طبيعي هستند.

آيا مي توان از اين روكش ها به عنوان طعم محصول استفاده كرد؟
بله به راحتي از اين روكش ها مي‌توان طعم هاي مختلف را برروي موادغذايي جامد يا ميوه ها ايجاد نمود.

روكش مدت ماندگاري ميوه را افزايش مي دهد؟
واكس پارافين علاوه بر جلا دهندگي براي افزايش ماندگاري به كار مي رود.پارافين بر پايه نفت بوده و ما به دنبال جايگزين آن با پليمرهاي طبيعي كه به آن اشاره كردم هستيم. اميدواريم پوشش طبيعي وخوراكي توليد كنيم كه از نظر خواص، كيفيت و قيمت با پوشش هاي پارافيني غير خوراكي رقابت كنيم.

براي دريافت فايل PDF اين مطلب اينجا را كليك كنيد.


نقل مطالب با حفظ حقوق معنوي مجله و با اشاره به مشخصات كامل مقاله بلامانع است.




 

شماره آينده
شماره پياپي ۹۷ - سال نهم - بهمن‌ماه ۱۳۹۲


شماره جديد
شماره پياپي ۹۶ - سال نهم - دي‌ماه ۱۳۹۲


صفحات زرد
صفحات زرد - شماره پياپي ۹۶ - سال نهم - دي‌ماه ۱۳۹۲


Gulfood 23 - 27 February 2014, Dubai UAE
آذر هولوگرام
www.sinatejarat.com
شرکت پویش ابزار
ماشين‌سازي به‌آفرين
ماءالشعير باجيكا
نوژن گستر طوس
هیتر الکتریک گلکار
صفحه اصلي  |  درباره ما  |  اشتراک  |  تبليغات  |  نقشه سايت  |  تماس با ما

© کليه حقوق اين سايت متعلق به مجله
فناوري و توسعه صنعت بسته بندي مي‌باشد.